Nestegenerasjon mat
Alfa Laval jobber på tvers av alle næringsmiddelindustrier og samarbeider med kunder for trygt å introdusere nye matproduksjonsprosesser for å møte kravet om minimal miljøpåvirkning av fremtidig matproduksjon
Vårt utvalg av matvarebaserte løsninger gjør det mulig for både etablerte matprodusenter og oppstartsbedrifter å sikre overholdelse av mattrygghetsforskrifter og introdusere lønnsomme nye matprodukter på markedet.
Neste generasjons mat dekker en rekke matvarer produsert på ulike måter. Dyrket kjøtt så vel som gjæringsavledet mat, og nye typer plantebaserte proteiner og matingredienser, er fokuspunktene i Alfa Lavals engasjement innen feltet neste generasjons mat.
Fra gård til bord - eller?
Et vesentlig aspekt av verdikjeden for nestegenerasjons mat er at rollen til landbrukssektoren enten drastisk reduseres eller helt tas ut av ligningen:
Den store mattransformasjonen
Utviklingen av matproduksjon er preget av bekymringer over innvirkningen på utslipp, arealbruk, vannuttak og biologisk mangfold.
I dag forbruker landbrukssektoren 70 prosent av alt utvunnet ferskvann, mens verdens matproduksjon står for nesten en tredjedel av alle klimagassutslipp. Landbrukssektoren antas også å ha størst innvirkning på biologisk mangfold, landforringelse, ferskvannsressurser og avskoging globalt.
På mindre enn en generasjon må vi produsere opptil 70 prosent mer mat til en voksende befolkning – og ikke hvilken som helst mat. Etterspørselen øker etter sunnere og mer næringsrik mat. Og den skal produseres med redusert påvirkning på miljøet.
Dette er en dobbel utfordring: Vi må redusere utslippene for å reversere global oppvarming, samtidig som vi tilpasser oss klimaendringer ved å optimalisere vannfotavtrykket til matproduksjon og beskytte land, vann, jord og biologisk mangfold.
Dette er den store mattransformasjonen.
Kultivert kjøtt
Kjøtt kan dyrkes fra dyreceller. På cellenivå er denne typen kjøtt identisk med konvensjonelt produsert kjøtt. Dette er det som er kjent som kultivert kjøtt. Sammenlignet med konvensjonell kjøttproduksjon har prosessen med å dyrke kultivert kjøtt et vesentlig mindre miljøavtrykk. Det krever mye mindre land og vann og slipper ut opptil 90 prosent mindre klimagasser (FN, 2019).
Fra et mattrygghetsperspektiv er laboratoriekjøtt det foretrukne valget. Det vil drastisk redusere risikoen for overføring av sykdommer fra dyr til mennesker. I dag utgjør dette en stor prosentandel av nye og eksisterende sykdommer hos mennesker (WHO, 2020).
Laboratorieprodusert kjøtt reduserer samtidig risikoen for rester av medikamenter og plantevernmidler og mikrobiell forurensning av mat. Disse kan ha akutte eller kroniske helseeffekter, samtidig som de også fører til for eksempel resistens mot effekten av antibiotika ved behandling av livstruende sykdommer (WHO, 2022).
Protein avledet fra fermentering og matingredienser
Fermenteringsprosesser er forankret i eldgamle kulinariske tradisjoner.
Nye måter å anvende biomasse på og presise fermenteringsprosesser er nøkkelen til radikalt ¨endre miljøpåvirkningen fra matproduksjon.
Med biomasse og presisjonsgjæring kan vi fylle et økende gap i proteinforsyningen ved å dyrke og høste proteiner og andre ingredienser, som kan brukes til å berike en rekke mat- og drikkeprodukter.
Sammenlignet med konvensjonelle matvarer og ingredienser, muliggjør presisjonsgjæring en reduksjon av klimagassutslipp og vannforbruk med omtrent 90 prosent (UNEP, 2023).
Plantebasert protein
Å gi preferanse til plantebasert protein er et veletablert tiltak for å forbedre miljøpåvirkningen av et individs kosthold. Det årlige klimagassfotavtrykket kan forbedres med så mye som 2,1 tonn årlig per person (FN, 2019).
Med tanke på den fremtidige etterspørselen etter mat og begrensningene av tilgjengelig og egnet jordbruksland og ferskvann, spiller produksjon av mat og ingredienser fra plantebaserte råvarer en kritisk rolle i fremtidens matlandskap. Men vi vet også at det ikke er nok jordbruksareal til at dette er en løsning alene.
Last ned vår omfattende pakke med ekspertartikler og case-historier
Utforsk hvordan Alfa Lavals banebrytende teknologier gir større effektivitet, reduserer ressursbruken og frigjør det fulle potensialet til underutnyttede biprodukter for å bidra til å skape et mer bærekraftig globalt matsystem.
Oppdag inspirerende eksempler og verdifull innsikt i fremtiden for matproduksjon i denne pakken, som dekker alt fra plantebaserte proteiner til dyrket kjøtt.