Produksjon av fiskeproteinhydrolysat
Ved å hydrolysere protein fra fiskebiprodukter får du en rekke høyverdige produkter fra 100 % av råmaterialet ditt, samtidig som du reduserer fabrikkens miljøpåvirkning. Den høye markedsprisen på hydrolysert protein gjør hydrolyse til et svært attraktivt alternativ til tradisjonell fiskemelproduksjon.
To ulike prosesser brukes for å hydrolysere fiskeprotein: enzymatisk hydrolyse og sur hydrolyse (ensilasje). Alfa Laval tilbyr komplette prosesseringsløsninger for begge deler.
Forvandle råvarer med lav verdi til høyverdi fiskehydrolysater
Produksjon av fiskehydrolysater ved bruk av sidestrømmer fra fiskefileteringsoperasjoner, som fiskehoder, skinn, bein og innvoller, produserer høyverdige peptider og aminosyrer. Prosessen frigjør også fiskeolje og andre verdifulle næringsstoffer fra råvaren. Hydrolyseprosessen fører til at proteinene brytes ned til vannløselige proteinpeptider med høyere næringsverdi og kvalitet sammenlignet med tradisjonelle fiskemelproteiner.
De resulterende proteinhydrolysatene kan brukes i sportsernæring, kosmetikk, funksjonell mat og dyrefôr. Produktene inkluderer kollagentilskudd, raffinerte proteinpeptidisolater, buljonger, fiskesauser og smaksstoffer for fiskefôr og kjæledyrfôr.
I tillegg reduserer hydrolysering av rester fra fiskeforedling avfall og gir en bærekraftig løsning på den pågående utfordringen med å håndtere avfall i fiskeindustrien.
Enzymatisk hydrolyse
Prosessering av fiskehydrolysater ved hjelp av enzymer er den foretrukne prosessen for fiskeproteinkonsentrat av biprodukter fra filetering. Den brukes til å produsere høykvalitets kollagener og peptider, smaksingredienser for buljong og fiskesauser, og lokkemidler for fiskefôr og kjæledyrfôr.
To store fordeler med enzymatisk hydrolyse fremfor syrehydrolyse er den høyere kvaliteten på den resulterende oljen og proteinet og muligheten for å finjustere smakene og funksjonaliteten til det endelige proteinproduktet ved å velge forskjellige enzymer. I tillegg gjør enzymatisk prosessering det mulig å separere beina fra oljen og proteinet, slik at produsentene kan lage kalsiumprodukter som kan selges separat, og dermed maksimere den totale verdien.
Alfa Laval tilbyr komplette produksjonslinjer for enzymatisk hydrolyse, og våre applikasjonseksperter hjelper deg gjerne gjennom hele prosessen med å designe og implementere en skreddersydd løsning optimalisert for dine spesifikke behov.
Prosessbeskrivelse
- I første trinn av prosessen males råmaterialet for å forbedre enzymvirkningen. Enzymene tilsettes fiskefarsen, og blandingen varmes opp til den optimale temperaturen for det valgte enzymet. Om nødvendig justeres pH-nivået for å optimalisere fordøyelsen. For å få maksimal kontroll over fordøyelsesprosessen tilsettes enzymene først når hydrolysen er fylt. Dette gjør det enkelt å holde styr på fordøyelsestiden og sikrer at alt råstoffet blir behandlet i like lang tid.
- Blandingen får reagere i en spesifisert varighet, typisk 1–3 timer, avhengig av faktorer som råstoff, enzym og de nødvendige resultatene.
- Når ønsket hydrolysegrad er oppnådd, inaktiveres enzymet gjennom oppvarming. Det andre oppvarmingstrinnet optimaliserer også temperaturen for det påfølgende separeringstrinnet, noe som sikrer maksimalt oljeutbytte.
- I separeringstrinnet fjernes eventuelle ufordøyde beinpartikler før blandingen behandles i en separator eller dekanter, der oljen skilles fra proteinet. Valg av separasjonsutstyr avhenger av konsentrasjonen av slurryen. Separatorer brukes til blandinger med mindre enn 5 % tørrstoff, og dekantere når konsentrasjonen er høyere. Siden hydrolyseprosessen omdanner uløselige proteiner til løselige proteiner, befinner mer enn 90 % av proteininnholdet seg i vannfraksjonen som kommer ut av separatoren eller dekanteren. Denne fraksjonen kan videreprosesseres i et membransystem ved bruk av ultra- og nanofiltrering for å isolere spesifikke peptider.
- Til slutt går proteinløsningen gjennom et fordampningssystem og eventuelt en tørker, avhengig av kravene til vanninnhold, for å produsere det endelige produktet.
Råvarer
- Biprodukter fra fileteringsoperasjoner
- Hel fisk av mindre arter som ikke egner seg til direkte konsum
Ensileringsbehandling (syrehydrolyse)
Å produsere fiskeensilasje fra dødelighet av akvakulturbestander, fiskeavskjær og biprodukter som hoder, skinn og innvoller gjør at fiskeforedlingsanlegg, oppdrettsanlegg og fiskerier kan maksimere råstoffutnyttelsen og overholde stadig strengere avfallsutslippsregler. Fiskeensilasje er en ideell avfallshåndteringsløsning for mindre fisketrålere, fiskeoppdrettsanlegg og fiskeforedlingsbedrifter der det ikke er mulig å installere en enzymatisk hydrolyselinje.
Fiskeensilasje produseres ved å blande råmaterialet med en syre. Dette gjøres ved oppdrettsanlegg, om bord på fiskefartøy eller ved fiskefileteringsanlegg hvor biproduktvolumene er begrenset. Å gjøre biproduktene om til ensilasje betyr at de kan samles opp og lagres i opptil seks måneder før videre behandling, noe som effektivt reduserer sesongvariasjonen i mange operasjoner. Etter bearbeiding av ensilasjen kan proteinfraksjonen brukes i fiskefôr og kjæledyrfôr, som ernæringsbooster i biogassproduksjon, eller som organisk gjødsel.
Alfa Laval tilbyr komplette systemløsninger for bearbeiding av fiskeensilasje og proteinutvinning fra fisk. Vårt team av applikasjonsspesialister støtter deg gjennom hele prosessen med å designe og implementere en skreddersydd løsning optimalisert til dine spesifikke behov.
Råvarer
- Fiskeavskjær og biprodukter
- Dødelighet hos akvakulturdyr (til bruk i gjødsel- eller biogassproduksjon, ikke som fôr).
Prosessbeskrivelse
- I første trinn av prosessen hakkes råmaterialet og blandes med syre (vanligvis maursyre eller en annen organisk syre) for å senke pH-nivået til 3,5. Dette gjøres vanligvis i små enheter med integrert tank og chopper-pumper.
- Etter noen timer er fiskematerialet flytende, først og fremst på grunn av endogene enzymer i fisken. Det lave pH-nivået akselererer nedbrytningen og bevarer ensilasjen under lagring. Deretter kan blandingen lagres i flere måneder før den samles opp og behandles sentralt.
- Når ensilasjen mottas på prosessanlegget, siktes den for å fjerne fremmedlegemer som plast, flis og stein.
- Før separeringen varmes ensilasjen opp for å bryte opp eventuelle fettemulsioner og redusere oljens viskositet. Dette optimerer forholdene for separasjonen, og sikrer maksimalt oljeutbytte.
- I separasjonstrinnet separeres oljen fra proteinet i en separator eller dekanter. Konsentrasjonen av blandingen avgjør valget av separeringsutstyr. For blandinger med mindre enn 5 % suspendert tørrstoff brukes separatorer, mens dekantere brukes når konsentrasjonen er høyere. Hydrolyseprosessen omdanner uløselige proteiner til løselige proteiner, så mer enn 90 % av proteininnholdet er i vannfraksjonen som kommer ut av separatoren eller dekanteren.
- I det siste trinnet konsentreres proteinløsningen i et fordampningssystem eller tørkes i et tørkesystem.
Råstoff for biodiesel og HVO
Det blomstrende biodiesel- og HVO-markedet har ført til en sterk vekst i etterspørselen etter oljer og fett. Oljen som produseres i ensilasjebehandling er uegnet til konsum, men er et attraktivt råmateriale for biodiesel og HVO produksjon .
I tillegg til ensileringslinjer tilbyr Alfa Laval komplette forbehandlingssystemer for råmaterialer som fjerner fosfor, spormetaller, klorider, polyetylen og andre urenheter.
Kontakt våre eksperter for å finne ut hvordan du kan dra nytte av mulighetene i biodrivstoffsektoren.
Alfa Laval Foodec Oil Plus – setter en ny standard for oljeutvinning
Den nye Alfa Laval Foodec Oil Plus revolusjonerer produksjonen av fiskeolje. Takket være den innovative designen trekker Foodec Oil Plus ut mer olje enn andre løsninger, noe som sikrer maksimal utnyttelse av råvaren.
- Maksimalt oljeutbytte takket være en spesiell ny dekanterdesign
- Veldig ren olje som krever minimalt med videre bearbeiding
- Enkel betjening og vedlikehold
- Lave totale eierkostnader og kort tilbakebetalingstid – ofte mindre enn 1 år
- Tilgjengelig som en plug-and-play enhet
- Minimal endring i din eksisterende prosess, bare én ny komponent
Rask og kvalifisert tjeneste
Med Alfa Laval som din pålitelige servicepartner kan du stole på rask og kvalifisert assistanse når og hvor enn du trenger det, selv på de mest avsidesliggende stedene. Vårt globale nettverk av servicekontorer gir profesjonell støtte gjennom alle faser av driften din, inkludert feilsøking, regelmessig vedlikehold, avanserte ytelsesrevisjoner og prediktivt vedlikehold.
Ved hjelp av våre fjernstyrte tjenester gir vi øyeblikkelig hjelp via digitale kanaler. Våre feltteknikere kan raskt sendes til alle steder eller havner over hele verden hvis du trenger støtte på stedet.
Vårt sterke lokale nettverk gjør oss til den ideelle tjenesteleverandøren for selskaper med global virksomhet, noe som fremmer tettere samarbeid og reduserer den administrative byrden. Sett din lit til Alfa Laval for omfattende serviceløsninger, som garanterer uavbrutt drift uansett sted.