Ølfiltrering og behandling – utfordringer og løsninger
Ølfiltrering
Kiselgur eller kryssflytfiltrering er vanlige filtreringsprosesser for å fjerne nesten all gjær og andre uønskede stoffer som kan ødelegge øl.
Utfordring
- Oksidasjon under ølfiltrering
Løsninger
- Alfa Laval Aldox Mini for produksjon av luftet vann
- Alfa Laval BREW-serien med sentrifugalseparatorer for å øke filtreringssyklusene
Resultat
- Avluftet vann hindrer oksygenopptak under filtrering for å bevare ølkvaliteten
- Separatorer bidrar til å redusere frekvensen av CIP og bruk av forbruksvarer
Gassblanding, alkoholjustering, tilsetningsstoffer
Kullsyre er naturlig for brygeprosessen, og det er viktig å sikre konsentrasjonen på optimalt nivå for perfekt ølstruktur og smak.
Utfordringer
- Lav CO2 konsentrasjon i fermentoren
- Behov for forskjellige CO2-konsentrasjoner i sluttprodukter
- Langsomt og upresist utstyr
Løsning
Resultat
- Presis CO2-injeksjon under produksjon
- Utjevning av CO2 konsentrasjon på forespørsel
- Individuelle innstillinger for oppskrifter kan lagres
- N2injeksjon på etterspørsel (for tykt kremaktig øl)
- Alkohol/Plato-innholdsjustering med avluftet vann
Blanding i lyse øltanker
Blanding i lyse øltanker (BBT) er nødvendig for partidosering og homogenisering, eller når du vil lage produkter som Shandy eller Radler.
Utfordring
- Refermentering i flaske (ved gjær- og sukkerdosering før flaskebehandling)
Løsning
Resultat
- Rask blanding for aktiv tankhomogenisering
- Mobil enhet (kan flyttes mellom tanker)
Bryggeutstyr for fjerning av alkohol
Det er anslått at innen 2020 vil så mye som 20 % av alt solgt øl falle inn i kategorien "sunn", dvs. med alkoholinnhold fjernet. Dette er et område som det må tas hensyn til av alle bryggerier når de tilbyr nye produkter til forbrukere.
Utfordring
- Trenger å ta hensyn til lavalkoholmarked
Løsninger
Resultat
- Reduksjon av skadelig termisk påvirkning
- Minimalt tap av smak
- Generering av omvendt osmotisk (RO) vann
- Enkel tilkoblingsprosess
Resultat
- Effektivt og skånsomt med ett gjennomløp for å produsere smakstilsatt øl
- Enkelt å legge til alkoholfri bryggekapasitet uten behov for større kapitalinvesteringer.
Pasteurisering av håndverksøl
Pasteurisering (dvs. høy temperatur) er den klassiske metoden for å ødelegge mikroorganismer i siste trinn før ølemballasje.
Utfordringer
- Mikrobiologisk ustabilitet
- Oksygenplukking under overføring/prosess
Løsning
Resultat
- Alle mikroorganismer ødelagt
- Regulerer og pasteuriserer variable strømmer
- Ingen CO2-oppbrudd under høytemperaturtrinn
- Hygienisk og kompakt
- Individuelle oppskrifter kan lagres
Steril filtrering
Mange bryggerier velger nå steril filtrering som et alternativ til pasteurisering fordi dette gjør det mulig å fjerne uønskede mikroorganismer før øl fylles i flasker eller på fat.
Utfordringer
- Mikroorganismer kan påvirke ølkvalitet og smak
- Termisk behandling kan forårsake nedbrytning
Resultat
- 100 % bakteriell retensjon uten termisk nedbrytning
- Ingen effekter på produktets smak
- Lavt oksygenopptak ved oppstart og så å si null produksjonstap