Vi introduserer en ny varmebehandlingsteknologi for havredrikk

Da en nordeuropeisk produsent av flytende næringsmidler skulle bytte ut en eksisterende varmeveksler som de brukte til å varme opp havremasse, avvek de fra den konvensjonelle løsningen ved ikke å velge en løsning med skall- og rørvarmevekslere. I stedet valgte de en HL8-WG fra Alfa Lavals Hygienic-linje. Det nye utstyret ble installert, og testingen startet høsten 2019. Siden den gang har varmeveksleren levert en hel rekke fordeler, inkludert minimert begroing, lengre rengjøringsintervaller, overlegen rengjøringsevne og enklere vedlikehold.

DATO 2024-08-05
oat beverage widegap

Valg av ny varmeveksler

Det aktuelle selskapet var på utkikk etter en ny type varmeveksler for å erstatte den hygieniske platevarmeveksleren de brukte til den innledende oppvarmingsfasen av produksjonsprosessen for havredrikke.

Hovedmålet var å øke produksjonskapasiteten, som på det tidspunktet var begrenset av at den gamle varmeveksleren måtte rengjøres ofte på grunn av begroing.

Et alternativ ville vært å gå over til en shell & tube-løsning, men de begrunnet at dette ville bety lengre varmebehandlingstider, og det var en risiko for at det kunne påvirke sluttproduktets smak og tekstur.

Etter en gjennomgang av de ulike alternativene falt valget på HL8-WG fra Alfa Laval - en hygienisk WideGap-platevarmeveksler som er mer kompakt enn en skall- og rørvarmeveksler og gir rask oppvarming til riktig temperatur.

Nytt design. Nye muligheter.

Alfa Lavals Hygienic-linje av platevarmevekslere med pakning er designet spesielt for produkter med de høyeste hygienekravene. Men inntil nylig var skall- og rørteknologi fortsatt den foretrukne løsningen for produkter med høyere viskositet med flere og større partikler.

«HL8-WG representerer et nytt utviklingstrinn siden den gjør det mulig å bruke platevarmevekslere med pakninger i hygieniske applikasjoner med partikler og lange fibre.» Clemens Wictor, prosjektleder for industrialisering i Alfa Laval, uttaler: «Med justeringer i konstruksjonen kan våre hygieniske WideGap-varmevekslere nå brukes i f.eks. plantebaserte drikker, juice med fruktkjøtt og fibre og fruktpuréer.»

Viktige designjusteringer inkluderer det nye OpenChannel™ platemønsteret, som sikrer lang driftstid med partikler og fibre uten tilstopping, og en funksjon kalt SmoothPort™, som forhindrer oppbygging og maksimerer både rengjørbarhet og drenerbarhet.

Som et resultat av denne utviklingen krever HL8-WG sjeldnere rengjøring og er lettere å rengjøre, noe som reduserer vannforbruket. Begroing reduseres til et minimum, noe som fører til mindre trykkfall og dermed lavere energiforbruk.

oat beverage widegap2

Mer fleksibilitet for matprodusenter

Før de implementerte den nye HL8-WG på kundens anlegg, kjørte Alfa Lavals testingeniører sammenlignende tester på en rekke matapplikasjoner der kvalitet og hygiene er nøkkelen. Disse inkluderte appelsinjuicemasse, emulsjonssauser med syltede grønnsaker og tykk tomatsalsa. «Den nye varmeveksleren utkonkurrerte skall- og rørteknologien på alle viktige parametere, inkludert energieffektivitet, materialbesparelser og prosesskontroll», fremholder Clemens. «I alle disse testene kunne vi se at HL8-WG ga bedre resultater. Faktisk har vi ennå ikke funnet en utfordring vi ikke kan løse med vår nye hygieniske WideGap varmevekslerteknologi. Det gir matprodusenter et helt nytt nivå av fleksibilitet."

Nå er det mulig med lengre produksjonsserier

Vår kunde bruker nå HL8-WG til det første produksjonstrinnet hvor havreblandingen fortsatt er veldig fibrøs. Den muliggjør lengre produksjonskjøringer (18 til 20 timer), som hver etterfølges av en rensesyklus, og ingen justeringer er nødvendig under produksjonen siden prosessen forblir stabil med hensyn til f.eks. strømning og temperatur. Etter å ha testet flere forskjellige rengjøringsprotokoller, observerte operatører at ingen produktrester var igjen mellom pakningen og porten. Tidligere måtte varmeveksleren åpnes for mekanisk rengjøring minst en gang i måneden; nå kan den kjøre i perioder på to måneder eller lenger uten å kreve mekanisk rengjøring.

Jakten på effektivitet

HL8-WG peker på en fremtid der vi kan hjelpe matprodusenter med å møte stadig tøffere effektivitetskrav, spesielt energi- og vannbruk. Sammenlignet med tradisjonelle platevarmevekslere krever HL8-WG sjeldnere rengjøring, noe som sparer CIP-vann og øker produktiviteten. Siden de nye varmevekslerne ikke trenger å åpnes så ofte, er slitasje på plater og pakninger lavere, og oppetiden er høyere. Sammenlignet med tradisjonelle skall- og rørvarmevekslere, er HL8-WG i stand til et helt nytt nivå av varmegjenvinning – opptil 45 % økning i varmegjenvinning i noen tilfeller.

Uthevede teknologier

Vannbesparelser

Redusert forbruk av rengjøringskjemikalier

cleantech water savings

Vannbesparelser fra utvidede rengjøringsintervaller

Oppetid

Uptime pos solid

Økt oppetid på grunn av lengre produksjonskjøringer

Bærekraftig mat

Sustainable Food

Som en tommelfingerregel er karbonavtrykket til plantebaserte matvarer bare halvparten av dyrebaserte ekvivalenter.

Hvorfor Alfa Laval HL8-WG?

  • WideGap HEX-er kan kreve så lite som 15 % av gulvplassen som trengs for skall-og-rør-varmevekslere (2 m2 vs. 13,5 m2). Dette betyr også at transport- og installasjonskostnadene er lavere.
  • Deres allsidige design gjør at kapasiteten kan justeres ganske enkelt ved å legge til eller fjerne plater, alt innenfor den eksisterende rammen.
  • Vedlikehold er enklere siden varmeoverføringsflatene er lett tilgjengelige for inspeksjon eller mekanisk rengjøring.
  • Et spesialdesignet platemønster sikrer høy grad av turbulens over hele platen, noe som ikke bare reduserer begroing, men også gjør rengjøringen svært effektiv.