Få mer verdi ut av vegetabilske proteinplanter

Hvis du driver et vegetabilsk proteinanlegg eller planlegger å bygge et nytt, kan du ha nytte av å gjenvinne verdifulle vegetabilske proteiner fra avfallsstrømmene dine. Tidspunktet for å vurdere disse mulighetene kan være helt riktig nå. Bransjeprognoser tyder på at det plantebaserte proteinmarkedet vil vokse med omtrent 6 % fra år til år til et globalt marked for EUR 13.4 (16,3 milliarder USD) innen 2025.

DATO 2024-09-12

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

Soya har tradisjonelt vært en populær kilde til høykvalitets matprotein. I dag, ettersom befolkningen stadig vokser og urbaniseringen intensiveres, har fokuset flyttet seg fra soya til andre plantebaserte potensielle kilder til verdifullt protein.

For å kapre en større andel av det voksende markedet for plantebasert protein bør du se nærmere på hvordan du behandler nåværende og potensielt nye oljefrø og stivelsesvekster.  Det kan være flere muligheter for å utvinne høyverdi protein fra nye råvarer eller avfallsstrømmer som ender opp som lavverdi biprodukter som mel til dyrefôr.

En fersk studie viste for eksempel at biproduktet mel fra prosessering av solsikkefrø inneholder opptil 32 % protein som kan gjenvinnes til bruk i forbrukermatprodukter i stedet for å brukes til dyrefôr med lav verdi. På den andre siden av spekteret er det kommende stivelsesråvarer, som gule erter med et proteininnhold på rundt 25 %. Disse kan ikke bare brukes til å produsere protein av matkvalitet, men også stivelse og fiber av matkvalitet.

Vegetabilske proteinprodusenter kan også finne det verdt å undersøke dagens proteinbaserte sidestrømmer som mysen. Denne væskestrømmen inneholder proteiner, sukker og fibre som kan gjenvinnes og gjenbrukes. For eksempel er myse en god kilde til laktose, peptider og glukose.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

Å gjøre oljefrøavlinger, som soya-, raps- og solsikkefrø, og stivelsesvekster, inkludert erter, kikerter, favabønne og mungbønner, til høykvalitetsproteiner for mat og fôr krever kunnskap.

Dra nytte av omfattende, energieffektive løsninger for anleggsbaserte proteinbehandlingssystemer fra Alfa Laval. Fra oljefrø- og stivelsesproteinekstraksjon, isolering og rensing til prosessvanngjenvinning og avløpsvannbehandling, vil du oppdage en sunn og bærekraftig tilnærming for å møte den økende globale etterspørselen etter kjøtterstatninger.

Alfa Lavals prosesslinjer er designet med hygiene i tankene og inkluderer hygienisk utstyr og komponenter. Disse omfatter alt fra pumper, ventiler, rør og armaturer til dekantere, høyhastighetssentrifuger, fordampere og membranmoduler. I tillegg kan hver linje utstyres med et skreddersydd, helautomatisk og svært effektivt Cleaning-in-Place-system. Enkelt sagt har Alfa Laval det meste du trenger for å lykkes med å få mest mulig ut av dine vegetabilske proteinråvarer.

Finn ut hvordan Alfa Laval kan hjelpe deg med å maksimere verdien fra dine vegetabilske proteinprosesser og minimere avfallet her.

Edible oil_Soy beans_640x360.jpg

Bred portefølje for prosessering av spiselige proteiner

Med fokus på våtfraksjoneringsprosessen har Alfa Laval en bred portefølje av systemer for prosessering av plantebaserte proteiner. Enten du trenger pålitelig frittstående utstyr for å integreres i eksisterende linjer eller komplette skreddersydde produksjonslinjer, leverer Alfa Laval utstyr og systemer for utvinning, isolering og konsentrasjon av oljefrø og stivelseproteiner, inkludert:

  • Tilberedning av slurry
  • Proteinekstraksjon, separasjon og rensing
  • Pasteuriseringssystemer
  • Separering og rensing av fiber og stivelse
  • Gjenvinning av biprodukter
  • Avløpsrensing og vanngjenvinning

Vil du vite mer?