BioteCH4 gjenvinner olje fra matavfall for å skape en ny inntektsstrøm

Et avfallshåndteringsselskap i Storbritannia bruker banebrytende dekantersepareringsteknologi for å utnytte en helt ny inntektsstrøm – forvandling av avfallsoljer og fett til råmateriale av høy kvalitet for biodrivstoffindustrien.

DATO 2024-09-12
biotech4

BioteCH4 er basert i Lincolnshire, øst i Storbritannia. Det eier og driver anaerobe fordøyelsesanlegg på seks steder over hele landet. Disse tar kommersielt og huslig matavfall fra ulike kilder for å produsere biogass, som brukes til å generere elektrisitet.  

I 2022 håndterte selskapet 557.000 tonn matavfall fra lokale myndigheter, matprodusenter og produsenter, avfallsselskaper, avfallsmeglere og matdistributører. Dette blir deretter brukt til å generere 280 000 MWh elektrisitet – nok til å forsyne 78 000 britiske hjem i ett år. 

"Som en av de ledende matavfallsoperatørene i Storbritannia, ser vi alltid på innovative måter å forbedre våre eksisterende bærekraftige metoder for resirkulering av matavfall. Svingningene i oljeprisene de siste årene og store biodieselselskaper som hungrer etter nye kilder til bærekraftige avfallsoljer, bidro at Alfa Laval som markedsleder, utforsket ulike ideer til løsninger. Vi har alltid visst om det lovende potensialet som ligger i å utnytte oljer fra matavfall, men denne alliansen gjorde det mulig for oss å ta dette et steg videre, sier Lee Dobinson, Chief Commercial Officer i Bisvirdi.   

Muligheten til å utforske en helt ny inntektskilde kom i 2020 da Alfa Laval UK henvendte seg til selskapet med et forslag til en innovativ løsning som ikke bare ville utnytte en ny inntektskilde, men også øke det bredere utvalget av bærekraftige løsninger og dermed inntektskildene for den eksisterende prosessen.  

Alan Farr, Food Separation & Food Systems Sales Engineer hos Alfa Laval UK, startet samtaler med BioteCH4 om potensialet ved å bruke dekanterteknologi for å skille oljene og fettet fra matavfall for å selge det til biodrivstofforedlere. 

Opprinnelig interesse var stor, og BioteCH4 besluttet å gjennomføre en 12-måneders validering. Til dette formålet ble en skinnemontert Prodec Oil Plus dekanter installert i selskapets anlegg i Hemswell. 

food waste biotech

"De trengte å sikre at oljefjerningen ikke ville påvirke den anaerobe fordøyelsesprosessen," forklarer Alan. «Bisviridi har lært av forsøkene og regelmessige justeringer at prosessen må overvåkes konstant og justeres for å oppnå best mulig resultat.» 

Prosjektet var det første noen gang for Alfa Laval innen dette bruksområdet, og mye var ukjent i begynnelsen. Ville det fungere? Ville nok olje bli utvunnet? Ville maskinen takle denne utfordrende bruken? Ville fjerning av oljen påvirke biogassproduksjonen?  

«Prøveprosjektet ble en stor suksess», sier Alan. «I løpet av 12 måneder tilfredsstilte vi alle bestillingene fra kunden. Dekanteren produserer opptil 300 liter olje i timen, og det har ingen negativ effekt på biogassproduksjonen. Faktisk er oljen som produseres enda bedre enn forventet i utgangspunktet. Det var håndterbare nivåer av skum, skumdannelsen legger seg etter hvert som biologien tilpasser seg og blir vant til det, og dekanteren håndterte også partikler som for eksempel plast." 

I desember 2021 bekreftet BioteCH4 en bestilling på fem skinnemonterte Prodec Oil Plus-dekantere – to av disse er nå i drift, med det endelige settet under levering. 

Alan sier at det er en seier for alle berørte: "BioteCH4 gjenvinner nå en bærekraftig oljestrøm og bringer inn ekstra inntekter. De tekniske oljeselskapene (inkludert biogass) er fornøyde fordi staten tilbyr subsidier og støtte hvis de kan finne helt nye bærekraftige kilder til avfallsolje. Så alle vinner. Alle drar i samme retning. Det handler om bærekraft, og det handler om å tjene mer på avfall.» 

Bisvirdi og Alfa Laval samarbeider

Partnerskapet mellom Bisvirdi og Alfa Laval har utviklet seg de siste tre årene og resulterte i en patenterte prosess med integrering og forbedring av den anaerob nedbrytingsprosessen hos Bisvirdi som er en del av BioteCH4-gruppen Denne innovasjonen har resultert i en utmerket bærekraftig løsning for BioteCH4 og deres oljeutvinningsprosess ved å bruke Alfa Laval Prodec Oil Plus-dekanteren. 

Denne patenterte teknologien er spesifikk for den anaerobe fordøyelsesprosessen, mange års erfaring fra matavfallsindustrien har gått med til å utvikle denne nye integrasjonen. Bisviridi har inngått samarbeid med Alfa Laval og patentert prosessen som er en enestående innovativ løsning for matavfallsbehandlere, BioteCH4. 

Fremhevede teknologier

Video med BioteCH4

prvw

Verden har opplevd en alvorlig mangel på matoljer samt brukt frityrolje til produksjon av biodrivstoff siden begynnelsen av krigen i Ukraina, som effektivt fjernet en tredjedel av verdens produksjon av solsikkeolje fra markedet. Dette førte til at Indonesia innførte et forbud mot eksport av palmeolje, som også brukes til produksjon av biodrivstoff. Etterspørselen etter HVO er anslått å vokse med 28 % i perioden 2021–2026 ifølge IEA. 

Icon Description automatically generated

Biodrivstoff produsert fra brukt organisk avfall, inkludert matavfall, har en vesentlig lavere karbonfotavtrykk. Det gjør det mulig for kommuner og operatører av anaerob nedbrytning å gjøre et kostbart avfallsproblem til en inntektsstrøm – spesielt med tanke på den høye etterspørselen etter brukt matolje og fett for produksjon av biodrivstoff. 1000 liter diesel slipper ut 3,6 tonn karbondioksid. Til sammenligning er utslippet fra 1000 liter hydrert vegetabilsk olje (HVO) laget av gjenbrukbare råvarer som f.eks. brukt frityrolje, animalsk fett eller annet fett bare 195 kg med CO2e. (Source: IEA) 

cleantech cost savings 185

Avlede oljestrøm for maksimal utvinning ved bruk av Oil Plus-dekantere kan generere ytterligere 300 liter olje per time, uten å påvirke metanproduksjonen. Tilbakebetalingstiden i alle størrelser av anaerobt nedbrytningsanlegg er mindre enn ett år.  

Upcycling

Ved å utvinne verdifull olje som brukt matolje fra resirkulert organisk avfall, kan betydelige mengder olje utvinnes med nær-til-perfekt renhet, klar til å brukes i det tekniske oljemarkedet, for å møte den økende etterspørselen etter bærekraftig flydrivstoff.