Her for ølets skyld: gjenvinning av bærekraftig protein fra bryggeriavfall

Bærekraftige kilder til protein av høy kvalitet er avgjørende for å møte den stadig økende globale etterspørselen etter sunn, rimelig og næringsrik mat. Alfa Lavals ekspertise innen protein gjør den til en ideell teknologi- og løsningspartner på dette feltet.

DATO 2024-09-12
12 shutterstock 1433953580

Innovasjon på denne arenaen er spennende og fartsfylt, og en av de siste nykommerne på markedet er en USA-basert virksomhet, som ikke bare har utviklet et bærekraftig plantebasert protein, men som bruker et avfallsprodukt fra bryggeprosessen som råstoffet sitt. 

EverGrain™, et heleid datterselskap av den globale bryggerigiganten Anheuser-Busch InBev, har utviklet en banebrytende prosess for å trekke ut høykvalitets proteinisolat fra brukt korn, et avfallsprodukt fra ølbryggeprosessen. 

Det resulterende produktet – EverPro® – selges deretter som en ingrediens til matvareselskaper for inkorporering i en rekke produkter, inkludert sportsernæringsshakes og kaffedrikker. Den høye næringsverdien, den milde smaken og den markedsledende løseligheten i drikkevarer gjør det ideelt for å øke proteininnholdet i en rekke kategorier av forbrukerprodukter. 

"EverPro er et næringstett plantebasert protein, som er bærekraftig produsert fra bygg som er dyrket og laget i USA," sier Greg Belt, administrerende direktør i EverGrain. "Det er fullstendig vannløselig og har en ren smak, noe som gjør det til en svært allsidig ingrediens som egner seg for en rekke produkter, inkludert drikkeklare og mikseklare drikker, som proteinshakes og kaffe, samt smoothies og energibarer." .

Og med bærekraft som kjernen i virksomheten forvandler EverGrain det som tidligere ble tørket og solgt som dyrefôr med lav verdi, til en bærekraftig kilde til høykvalitets, svært næringsrikt, plantebasert protein.

"Med denne banebrytende prosessen kan vi høste byggs skjulte ernæringskapasitet - og hjelpe oss med å servere ikke bare et annet protein, men et bedre protein," sier Steffen Muench, EverGrains sjef for FoU. "Og dessuten, gjennom upcycling kan vi gjøre alt dette ved å bruke landet vi allerede har - ikke en ekstra hektar er nødvendig for å utnytte alle næringsstoffene som er lagret i bygg til beste for mennesker og planeten." 

MicrosoftTeams image (1)

Kommersiell produksjon av EverPro startet i juni i år ved EverGrains splitter nye anlegg i St Louis, Missouri, etter år med forskning og utvikling med industri- og forskningseksperter. 

Alfa Laval har levert separasjons- og væskehåndteringsteknologi til installasjonen, blant annet seks store dekantere, systemer for omvendt osmose, ventiler, pumper, og tankrengjøringsutstyr.

EverGrain har fortsatt høyt fokus på prosessoptimalisering, og det foreligger planer om å bygge et pilotanlegg der man skal forbedre det totale utbyttet og redusere vannforbruket.

Finjustering er avgjørende i det svært konkurranseutsatte markedet for proteinisolater, og Alfa Laval er godt posisjonert for å gi EverGrain teknisk ekspertise i tiden fremover, sier David King, Food Separation Director for Alfa Laval i USA." .

"Vi har ekspertkunnskap innen separasjon, fordampning og membraner som går flere tiår tilbake. Vi kan hjelpe dem med å bli så teknologisk avanserte og kommersielt effektive som de kan bli, og vi kan støtte dem med vår service og ekspertise over hele verden. 

"Dette er bare starten på reisen deres. Den globale rekkevidden til AB InBev betyr at EverGrain virkelig har kapasiteten til å mate verden – å ta et uspiselig avfallsprodukt som tidligere ble tørket og solgt som dyrefôr og gjøre det om til kvalitetsprotein."  

Mer om gjenvinning av biprodukter fra matproduksjon

Uthevede teknologier

Gjenvinningspotensial

Upcycling

Bryggerens brukte korn utgjør opptil 85 prosent av restene fra bryggeprosessen. Ifølge ett estimat kan opptil 20 milliarder pund eller ca. 10 milliarder kg brukt korn produseres som et biprodukt fra ølproduksjon i USA hvert år. Det er i hovedsak bare sukkeret i kornet som blir brukt opp i bryggeprosessen, mens de gjenværende fibrene, proteinene og andre næringsstoffene kan utvinnes og omdannes til menneskemat.

Om EverPro® 

EverPro, som er utviklet av AB InBevs bærekraftige ingrediensselskap EverGrain, er verdens første kommersielt tilgjengelige resirkulerte byggprotein. EverPro ble bevisst formulert og er vitenskapelig bevist å ha uovertruffen løselighet og viskositet sammenlignet med myse eller erter, og er på eller over paritet når det gjelder absorpsjon og fordøyelighet. Gjør den perfekt for sport og ernæringsdrikkeapplikasjoner. Fordi EverPro er laget ved hjelp av en egenutviklet prosess for å resirkulere byggprotein fra bryggeriavfall (BSG), slipper det ut mindre karbon og bruker betydelig mindre land og vann, og det er et av de mest bærekraftige proteinene på planeten og er sertifisert av Upcycled Food Association. EverPros første storskalaanlegg noensinne ble satt i drift i juni i år i St. Louis i Missouri i USA