Leder Sveriges overgang til bærekraftig mat gjennom oppskalering av dyrket kjøttproduksjon

Kan dyrket kjøtt bli en kommersielt levedyktig konkurrent i kappløpet om å sikre fremtiden til bærekraftig produsert kjøtt? Det svenske oppstartsselskapet Re:meat er fast overbevist om at svaret er «ja» og har inngått samarbeid med Alfa Laval og andre selskaper i arbeidet med å bygge en industriklynge for å oppnå nettopp dette.

DATO 2024-12-10

Cultured_meat_2_smaller.jpg

Grunnlagt i 2022 og Skandinavias første dyrkede kjøttselskap, Re:meat er på et oppdrag om å fundamentalt redefinere hvordan kjøtt havner på folks tallerkener. For det formål skalerer de opp og kommersialiserer en prosess for å dyrke bærekraftig kjøtt som potensielt vil bruke 95 % mindre land og 78 % mindre vann og slippe ut 92 % færre klimagassutslipp enn konvensjonelt produsert kjøtt. 

Prosessen går ut på å ta celleprøver fra friske, frittgående kyr uten å skade dem. Disse cellene blir deretter overført til bioreaktorer, i hovedsak tanker, hvor de pleies i et miljø som ligner det i et tradisjonelt bryggeri. Her formerer de seg, næret av et vekstmedium, til de høstes som kjøtt klar til å bli til for eksempel burgere eller kjøttboller.  

Det er også mulig å produsere svinekjøtt og kylling etter samme metode, slik at folk kan spise kjøtt uten at noen dyr må avlives og med betydelig mindre miljøbelastning. 

Re:meat opererer for tiden på laboratorienivå, men har som ambisjon å skalere opp til kommersiell produksjon i løpet av de kommende årene, med planlagt åpning av et produksjonsanlegg i 2027 i Skåne, en næringsklynge for mat- og bioteknologisk innovasjon i Sør-Sverige.

«For å oppnå klimapotensialet, må dyrket kjøtt bli rimelig for forbrukerne. Vår ambisjon er å nå en produksjonskostnad på €1/kg. Det høres kanskje ambisiøst ut, men vi er seriøse med å prøve, sier Gittan Schiöld, CCO i Re:meat. 

For å realisere sin ambisjon om å hjelpe til med å redde planeten ved å redefinere hvordan kjøtt produseres, bygger teamet på Re:meat et fellesskap av industriinteressenter med mål om å mobilisere, koble sammen og samarbeide i alle stadier av verdikjeden for å tiltrekke seg riktig ekspertise og støtte til dette innovasjonssenteret. 

"Dette akseleratorfellesskapet, som Re:meat kaller det, involverer kjøttprodusenter, detaljhandel, spesialister innen mat- og bioprosessering, automasjon og til og med bønder," sier Johan Agrell, Vice President Next-Generation Food hos Alfa Laval, et av partnerselskapene. "Det er en mulighet for gjensidig læring for alle involverte og sjansen til å bygge sterke forbindelser og engasjere seg på riktig måte med andre som ønsker å være en del av fremtiden for dyrket kjøtt." 

Re:meat er ett av rundt 150 nystartede selskaper rundt om i verden som baner vei innen dette raskt voksende området for matproduksjon. Utfordringene er mange, og regelverket er fortsatt ikke på plass. Foreløpig finnes det bare to selskaper som har godkjenning til å selge produktene sine i USA, og selv om de har fått godkjenning i Singapore og Israel, har forhandlere ikke lov til å selge kultivert kjøtt i hele Europa, inkludert Sverige. Ingen har ennå startet kommersiell produksjon.   

«Det er en ny og spennende verden for alle som er involvert i utviklingen av dyrket kjøtt, og når du skal skalere opp til kommersiell produksjon, må du finne den rette balansen mellom funksjonalitet på farmasøytisk nivå og kostnadsnivået i næringsmiddelindustrien», forklarer Johan. «Det er her vi kommer inn i bildet. Vi kan hjelpe til med å navigere mellom de spesifikke funksjonskravene og kostnadsdriverne, fordi vi allerede har utstyrsporteføljen vår fra næringsmiddel-, farmasøytisk og bioteknologisk industri, så for et selskap som driver med dyrket kjøtt, er vi en svært god partner å ha.»

Fremhevede teknologier

Food article image

Vil du lære mer?

Last ned den omfattende pakken med ekspertartikler og casestudier og vær et skritt foran i morgendagens matvareprosessering.

Få tilgang til materialet

Klimaavtrykk

Footprint pos solid CMYK

95 % mindre land

Vannbesparelser

cleantech water savings

78 % mindre vann

CO2-besparelser

Icon Description automatically generated

92 % mindre utslipp av klimagasser