Ren fiberkvalitet med skreddersydde membransystemer

Kostfiber er essensielt for god tarmhelse, mens det i virkeligheten er suboptimalt i kostholdet til 90 % av folk som bor i Nord-Amerika. Meliora Bio, et Danmark-basert selskap som fokuserer på innovative matingredienser og andre generasjons bioetanol, forsøker å endre dette sammen med sin partner COMET. COMET produserer et løselig prebiotisk fiber av høy kvalitet under navnet Arrabina, som er produsert av resirkulerte avlinger ved hjelp av fornybar energi.

DATO 2024-11-15
fibre sus

Arrabina kan brukes i et bredt spekter av mat- og drikkeapplikasjoner, inkludert te, kaffe, kullsyreholdige drikker, proteinpulver, bakevarer, snacks, sjokolade og godteri. 

«Ved hjelp av bærekraftige matkilder som halm, blader og skjell, oppgraderer vår patenterte produksjonsprosess rester av avlinger og gjør dem om til ingredienser av høy kvalitet», forklarer en talsperson for Meliora Bio. «Vi sikrer høy produktkvalitet ved å samarbeide med bønder og matvareselskaper for å skaffe økologiske og GMO-frie rester.  Disse partnerskapene er til fordel for bønder og næringsmiddelbedrifter ved å la dem tjene på hele innhøstingen og redusere avfallet." 

Ved COMETs produksjonsanlegg i Danmark spiller Alfa Lavals membranteknologi en sentral rolle i ekstraksjonsprosessen, som bruker damp, vann og trykk i en skånsom løsning basert på bærekraftig produksjon – ved hjelp av kombinert varme og kraft fra biomasse (CHP) for damp, vindkraft for strøm og med lavt vannforbruk. 

Det første anlegget i sitt slag i Kalundborg ble første gang oppgradert i 2021. Alfa Laval har levert det skreddersydde og verdensledende membranfiltreringssystemet ved anlegget, som ble utviklet ved Alfa Lavals kunnskapssenter for membranfiltrering i Nakskov og produserer renset fiber av så høy kvalitet at den kan brukes i både fast og flytende form, noe som gir ekstra bærekraftsfordeler i reduksjon av avfall i prosessen. 

«Når avlingsrestene kommer inn i anlegget, blir kostfiberen ekstrahert og isolert til en væske», sier Jesper Engsig, Market Area Manager i Alfa Lavals mat- og vanndivisjon. «Væsken omdannes deretter til et fullt løselig pulver som enkelt kan tilsettes i mat og drikke. 

«Men fordi filtreringen er av så høy kvalitet, har det vist seg at væskefibrene faktisk også kan brukes, og dermed kan alt råstoffet utnyttes slik at ingenting går til spille, noe som er veldig positivt!»  

Det er en annen bærekraftsfordel for anlegget, som sammen med den fornybare energikilden gjør det mulig å produsere prebiotisk kostfiber med svært lavt CO2-forbruk. Mens de faste fibrene tilsettes i matvarer som frokostblandinger, müslibarer og bakverk, kan væskefibrene supplere fiberinnholdet i produkter som juice og brus.  

Alfa Laval har også levert et overvåkingssystem til anlegget for å sikre at filtreringsprosessen overvåkes og gjennomgås kontinuerlig. 

«Vi er svært fornøyde med å bygge det spesialutviklede produksjonsanlegget med utstyr fra Alfa Laval», sier en talsperson for Meliora Bio. «Det nye utstyret gjør det mulig for oss å møte kundenes behov for prebiotiske kostfiber, som er løselige og enkle å tilsette i energibarer, bakevarer, drikkevarer og andre produkter som forbrukerne etterspør for å støtte et sunt og velfungerende tarmmikrobiom.» 

Rundt 4000 tonn kostfiber skal produseres årlig ved anlegget i Danmark, og selskapet er nå en del av Kalundborg Symbiosis, verdens ledende industrisymbiose, der 16 offentlige og private selskaper inngår i et partnerskap som er basert på en sirkulær tilnærming til produksjon. 

Fremhevede teknologier

Sustainable Food

Bærekraftig mat produsert av biprodukter bidrar til å produsere mer mat for å dekke behovet for opptil 70 prosent mer mat innen 2050 (FN, 2019) 

Upcycling

En tredjedel av all mat går til spille i næringskjeden mellom jord og bord (FN, 2019). Resirkulering av biprodukter bidrar til reduksjon av matsvinn.