Verdien av matvarerester er en viktig del av den sirkulære økonomien

Et samarbeid mellom det britiske landbruksteknologiselskapet Elemental og Alfa Laval har resultert i at en kjøttprodusent har kunnet gjenvinne ytterligere verdiskapende produkter fra dyr som er bearbeidet av en kjøttprodusent. Alfa Lavals separerings- og inndampingsystemer er sentrale i en banebrytende teknologi som gjenvinner verdifulle proteiner, fett og mineraler fra biprodukter fra kjøttindustrien. Dette eliminerer en tidligere dyr avfallsstrøm og støtter opp om en inntektsgenererende sirkulær økonomi for de involverte virksomhetene.

DATO 2024-12-03
shutterstock 1969132621 adjusted horizon

Ved å bruke teknologi patentert av Elemental, kan kjøttprodusenter gjenvinne opptil 20 prosent mer protein og fett egnet for menneskeføde fra hvert dyr som behandles, samtidig som uspiselig avfall blir til en bærekraftig gjødsel. Dette utgjør et økt protein- og fettutbytte på 30–40 kg per dyr, sier Dean Hislop, administrerende direktør i britiske Elemental.  

"Mange rester fra kjøttproduksjon kan gjenvinnes til menneskelig konsum, gjødsel og biodrivstoff. Regelverk hindrer oss i å oppgradere alle biprodukter. Totalt sett gjør vi det mulig for kjøttprodusenter å konvertere opptil 78 prosent av de animalske biproduktene til verdiøkende produkter." 

Alfa Laval leverte et proteinsystem bestående av en SANX dekanter, tre AFPX platestabelsentrifuger, et AlfaVap-fordampningssystem, og en Astepo Grande bag-in-box fyllmaskin for installasjon i denne prosesslinjen.  

Alfa Lavals regionale salgsingeniør Alan Farr brukte mange måneder med diskusjoner med kjøttprodusenten og Elemental før ordren ble signert. 

"De jobbet i utgangspunktet med en prosess designet av en tredjepart, men de følte seg mye mer komfortable og mye mer trygge på Alfa Lavals løsning," forklarer Alan. "De likte utstyret vårt bedre, og de likte det faktum at vi hadde mye mer erfaring i proteinindustrien." 

Prosessen bryter ned rester av bein ved å bruke Elementals enzymnedbryting og Alfa Lavals separasjonsutstyr for å produsere høykvalitets proteiner og fett egnet for menneskeføde og mineraler som beinfosfat. Mineralene videreforedles av Elemental for produksjon av en organisk mineralgjødsel som er trygg å bruke på kornavlinger og beiter som brukes til beitedyr. 

MicrosoftTeams image (3)

"Med vår teknologi og Alfa Lavals utstyr kan en kjøttprodusent ta en kostbar avfallsstrøm, gjøre den null avfall og skape bærekraftige verdifulle produkter ut av den," sier Dean. "Vi kan resirkulere prosesseringsbiprodukter som tradisjonelt er behandlet som avfall og oppgradere dem til matingredienser og gjødsel. Det blir da en lukket, helt sirkulær prosess fordi gjødselen går tilbake til gårdene for å dyrke gresset for å fø storfeet. Prosessen vår er godkjent av britiske regulatorer og er en trygg måte å resirkulere biprodukter fra kjøttforedling tilbake til landet i form av gjødsel." 

Innføringen av den nye prosessen og produktene har krevd en del hardt arbeid for alle parter. "Generelt sett setter kjøttprodusenter pris på hva teknologien vår kan gjøre for virksomheten deres ved å redusere avfall og karbonavtrykk sammen med å forbedre produktets bærekraft. Kundene deres igjen verdsetter sporbarhet og null avfallspåvirkning av produktene, noe som forbedrer deres omdømme. Men å få et hvilket som helst nytt produkt inn på markedet er alltid en utfordring og krever en endring i den videre forsyningskjeden, noe som til tider ikke er en lett oppgave," sier Dean. 

Dette siste aspektet fremmet et behov for mye tilleggsdata og informasjon som underbygger de forbedrede totale eierkostnadene. 

«Basert på det faktum at det tidligere var en kostnad forbundet med å kvitte seg med beinene, og nå henter de ut verdi fra beinene og selger dem med en inntekt, er det en svært attraktiv tilbakebetaling for bedriften i tillegg til alle de andre bærekraftige fordelene. Det er en seier fra alle vinkler, avslutter Alan.  

Upcycling

Kjøttprodusenten gjenvinner 20 % mer produkt egnet for menneskelig konsum fra hvert dyr, noe som utgjør 30–40 kg per dyr.  

Ved å gjøre det senker kjøttprodusenten sitt karbonavtrykk med ca. 13 %. Dette bidrar til å redusere globale utslipp fra husdyr, som utgjør 7,1 gigatonn CO2-ekvivalent per år, noe som representerer 14,5 % av alle menneskeskapte drivhusgassutslipp. Storfe representerer 65 % av husdyrsektorens utslipp. 

I tillegg gjenvinner kjøttprodusenten beinfosfat, som inneholder fosfor, en essensiell – og kostbar – ingrediens i gjødsel. Dette brukes til å dyrke mer avlinger og fôre mer husdyr. Fosfor er en begrenset ressurs og kan bare hentes fra et begrenset antall gruver rundt om i verden – eller, enda bedre, gjenvinnes fra avfallsstrømmer.  

Det globale kjøttforbruket anslås å øke med 73 % innen 2050 

Uthevede teknologier